שבלולים, חגבים, זחלים, חיפושיות וכנימות הם רק חלק מרשימה ארוכה של מזיקים המכרסמים את העלים היפים שבגינה, פוגעים בערוגות הירקות, וגורמים לפרחים לנבול מהר יותר. מזיקים אלו הם חלק מהעולם הסובב אותנו, אך למרות זאת, אין זה אומר שאנחנו צריכים לקבל אותם כחלק טבעי מהגינה שלנו. אלו מזיקים נפוצים בגינה? ואיך ניתן להתמודד מולם?

מזיקי הגינה

ישנן שלוש קבוצות עיקריות של גורמים אשר הורסים את הגינה:

  • בעלי חיים כמו עכברים, חולדות, ציפורים, ארנבות ואפילו נחשים (חלקם אינם נפוצים בארץ).
  • חרקים כמו  זחלים, עש, חגבים, חיפושיות (על סוגיהן השונים), צרעות, צבתנים, כנימות, עכבישים, חלזונות ונמלים.
  • מחלות צמחים הכוללות: חיידקים, וירוסים, טחב, עובש, מחלות שורש, פטריות מזיקות ועוד.

כיצד מזיקים גורמים אלו לגינה?

בעלי חיים, חרקים ומחלות צמחים, מזיקים לצמחי הגינה בדרכים שונות. בעלי חיים מסוימים למשל, משתמשים בצמחים כבמזון וכך, עוקרים אותם מן השורש, נוגסים בהם, רומסים אותם ובין השאר, מפיצים דרכם מחלות שעשויות לפגוע בצמחים עצמם ובבני האדם.

עבור החרקים, הצמחים משמשים גם כמקור מזון, וגם, שכמרכיב באמצעותו הם יכולים לבנות את בתיהם. על גבי העלים והצמחים, מטילים חרקים רבים את ביציהם, חלקם משתמשים בהם כמצע נוח ליצירת גולם, וחלקם בוחרים בצמחים כמקום מסתור נוח.

המחלות המתפרשות על פני הצמחים, הפרחים והפירות, יוצרות על גביהם נקודות או שטחים גדולים שצבעם חום, אפור, צהוב ושחור וכך, מבאישות, מקלקלות ומרקיבות אותם, יחד עם פגיעה קשה במראה החיצוני שלהם.

הדברת הגינה – טכניקות להתמודדות עם המזיקים

העידן המודרני, סיפק לנו מאות פתרונות כימיים שתפקידם להתמודד עם המזיקים שהוזכרו לעיל, פתרונות אלו כוללים תרסיסים, אבקות וחומרים שונים, שבאמצעות פיזורם, נוצרת פגיעה ממשית במזיקים החיים. לאחר מכן ניתן לראות עצירה או האטה בהתקדמותן של מחלות שונות. פתרונות אלו נכללים תחת השיטה הראשונה להדברת הגינה, הנקראת "הדברה כימית".

הבחירה בהדברה כימית אינה מקובלת על רבים, כיוון ולא מעט אנשים בוחרים להימנע מחשיפה לחומרים כימיים, בין אם כדי להימנע מהרעלה של בני אדם (בעיקר ילדים, קשישים וחולים) ובעלי חיים, ובין אם כדי לשמור על סביבה אקולוגית וירוקה.

שיטות נוספות להדברת הגינה

המניעה הטובה ביותר במזיקים, ובעיקר במחלות, היא על ידי מניעתן מראש בדרכים שונות. העיקרית שבהן היא מניעת הגישה של המזיקים לגינה על ידי שמירה על היגיינה נכונה, בחירה בזני גידול נבחרים ונקיים, כיסוח הדשא באופן קבוע, הימנעות מהשארת מקורות מים עומדים, ניקוי הגינה מפסולת וענפים, והשקיית הגינה בשעות הבוקר המוקדמות אז מרבית המזיקים אינם פעילים.

הדברה ביולוגית

אחת השיטות המעניינות ביותר להדברת הגינה או שטחי גידול אחרים, היא באמצעות הדברה ביולוגית, הפועלת על פי עיקרון ההפצה של אורגניזמים חיים, שתפקידם לפגוע בחרקים המזיקים, מבלי שהראשונים פוגעים בצמחיה, ואולי אפילו תוך שהם מאבקים ומפיצים אותה. הדברה ביולוגית אינה נעשית באופן עצמאי, ונדרשת הפעלה והשגחה של מדביר מקצועי.

הדברה ירוקה

הדברה ירוקה כוללת מגוון שיטות שאינן פוגעות בסביבה כמו הנחת בקבוקים מיוחדים (או שקיות) שתפקידם ללכוד זבובים, פיזור מלכודות, שימוש ברעלנים ממקורות טבעיים, פיזור מלכודות ריח (שימוש בפרומונים) ועוד.

הדברה טבעית

שימוש בחומרים טבעיים אותם מפזרים על מנת למנוע התרבות של מזיקים כמו קפה טחון, שום מרוכז, מלח וקליפת תפוז. שימוש ברצועות נחושות המונעות מחרקים מסוימים לטפס על עצים וצמחים, שימוש בריחות קינמון או ציפורן וכן הלאה.

הדברה אלקטרונית

שימוש בגלי קול בתדרים שאינם נשמעים על ידי בני אדם, שתפקידם, באמצעות צליל מרתיע, הוא לבלבל ולהטעות את המזיקים המנסים להגיע אל הגינה.

הדברה משולבת

שילוב מספר טכניקות הדברה, כשהעיקרון המוביל בשיטה זו הוא ניהול ושליטה על אוכלוסיית המזיקים, תוך הפחתה משמעותית בשימוש חומרי הדברה.

לסיכום, ישנם מאות סוגי מזיקים שעלולים להשפיע על צמחיית הגינה, אך לא מדובר בגורל שאינו נמנע. ניתן לטפל באחוז גדול מאוד של מזיקי הגינה באמצעות טכניקות הדברה שונות, כימיות וטבעיות. על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר מומלץ לקבל ייעוץ מאיש מקצוע המתמחה בהדברת הגינה.