איך לטפל בכנימות?

מזיקים שונים ומשונים עשויים לתקוף את צמחי הגינה שלנו ולפגוע בהם קשות. ככל שנזהה מהר יותר את המזיק והנשק, נוכל לטפל בבעיה באופן מהיר ויעיל יותר ע"י הזמנת מדביר. רמת וסוג הטיפול נקבעים בעיקר בהתאם לרמת הנגיעות של המזיק.

לעיתים ניתן להיפטר מן המזיק באמצעות ניקוי של האיזור הנגוע בצמח (אם מדובר במספר עלים או ענף כלשהו), אולם לעיתים כאשר אנחנו מגלים נזק על הצמח כולו חשוב לבחור בטיפול מקיף ומתאים כמו הדברת כנימות על מנת למנוע את חזרת התופעה. אחד המזיקים הנפוצים הינן כנימות העלים, הכנימות מופיעות בתקופות האביב והסתיו ובעיקר בעת לבלוב. קיימים מספר סוגי של כנימות ולכל כנימה טיפול מתאים משלה.

נתון משמח הקשור לכנימות הוא להיותן מונופגיות, כלומר ניזונות ממין צמח יחיד. זאת מאחר ומתפתחת תלות הדדית בין הצמח לכנימה. היתרון הגדול בכך הוא שעל אף שהכנימות עלולות לפגוע קשה בצמח אחד, מרבית הסיכויים שהן לא תפגענה בצמחים אחרים בסביבתו.

מהי כנימה?

כנימה היא חרק קטן (1 עד 10 מ"מ) אשר ניזון מצמחים. כיום ידועים כ-4000 מינים שונים של כנימות כאשר 250 מהם מזיקים באופן קשה לעולם החקלאות והגינון.

לכנימות חסרות הכנפיים גוף רך ובעל רגליים ארוכות, לאלה בעלות הכנפיים יש חזה נוקשה יותר. אולם המאפיין הבולט של הכנימה הוא החדק שלה המכיל זוג צינוריות באמצעותן הן ניזונות מן הצח. לכנימות מערכת עיכול אשר ממצה מן הצמח את המרכיבים החיוניים לה ואת היתר מפרישה בצורת "טל דבש". טל זה הוא חומר מזון לסוגי נמלים רבות, אשר מגיעות גם הן אל הצמח הנוגע. טל זה הוא גם מקור מצוין להתפתחות פטריות שונות על גבי הצמח.

הכנימות מוצצות את לשד הצמח ופעמים רבות מחדירות וירוסים במקומות. הכנימות גורמות לתופעה של "פייחת" (דמוי פיח) על גבי העלים.

סוגי כנימות וסימני זיהוי

כנימת עלה– חרקים קטנטנים הנעים על העלים. צבען לרב ירוק, שחור או צהוב והן מרבות להופיע דווקא על העלים הצעירים בצמח. הן גורמות לעלים להראות מסולסלים מעט ועל גבי העלים מופיעות טיפות "טל הדבש".

כנימת מגן/ כנימה קמחית– התיישבות של כנימה זו תראה כמין צמר גפן לבן אשר נצמד לצמח או לגבעול. גם במקרה זה יראה "טל דבש". הכנימה נפוצה בצמחי בית, בעיקר בשל תנאים של חוסר איוורור. כנימות אלה עשויות להופיע גם בשורשי הצמח דבר שגורם להופעת נמלים.

כנימות אדומות/שחורות– התיישבות של כנימות אלה תיראה כמעין עיגול שעווה קטן הצמוד לעלה ולא ניתן להסרה במגע יד.

כנימה פלורידית– התיישבות כנימות אלה תיראה כגוש לבן. בעת לחיצה עשוי להופיע מיץ אדמדם. נפוצה בעיקר על גבי צמחי הדרים והדסים.

כנימת עש– מופיעים כזבובים קטנים ולבנים מסביב לצמח ומוצצים את הלשד שלו.

טיפול

לרב ניתן לטפל בכנימות באופן ביתי על פי ההמלצות שלהלן:

כנימת עלה– ניתן להתגבר על כנימות אלה באמצעות ריסוס חומר של חברת אקוגן- מלתנין (חומר כימי), או בחומרים הכימיים: זהר נאט, זהר נוי, פלאדיום ונויזידאן C. ניתן לנסות להשתמש גם בחומר לריסוס אורגני "שום חרק".

כנימות מגן/ קמחיות– ניתן להתגבר באמצעות ריסוס חומר של אקוגן- פירינקס או בפיזור גרגירים בשורשי הצמח של החומרים הכימייים: דיזיקטול או מזיקוטל.

כנימות שחורות/ אדומות– טיפול בריסוס של חומר של חברת אקוגן- פירינקס.

כנימה פלורידית– עמידה לרב חומרי הריסוס. במקרה של נגיעות קטנה ניתן לעשות שימוש בפירינקס או סופרציד של אקוגן.

כנימות עש– ניתן לטפל באמצעות החומרים הכימיים: סימשופר, נויזדאן C, פלאדיום ונימקס.